FİGENİN MUTFAĞINDA

FİGENİN MUTFAĞINDA

5 Şubat 2014 Çarşamba

ISIRGAN OTLU VE PIRASALI BÖREK

ISIRGAN OTLU  VE  PIRASALI  BÖREK

Hani bazı kokular vardır çocukluğumuzdan beri aklımızdan çıkmayan… Börek bu listenin başında gelir çok sık yapamayız  ya misafir gelecektir  yada uzaktan gelen oğlunuzun canı börek çekmiştir. Kimi zaman peynirli kimi zaman kıymalı kimi zaman ıspanaklı … Ya diğer sebzeler neden onları da kullanmayız.
Oysa gerçek tabiat mucizeleri  sebzelerimiz var! Pırasa {Allium porrum), Akdeniz bölgesinde tabiî olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir.. Romalılar, uykuyu kolaylaştırması için pırasayı yemeklerin sonunda yiyerek, bitkinin bu özelliğinden faydalandılar Şu kesin ki, hem  roma  hem mısır medeniyetleri  pırasayı bir iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı yiyecek olarak gördüler.
Pırasayı ve ısırgan otunu sevdiren tarifimiz özellikle pırasayı ağzına sürmeyen evlatlar  için annelerin mutlaka denemesi gereken börek çeşidi. Arnavutlar pırasayı çok severlermiş. çok doyduklarını belirtmek için de böyle söylerlermiş."O kadar doydum ki, pırasa bile olsa yiyemem."
Zararlı bir bitki olarak bilinen kaşındırmasıyla pek sevilmeyen ısırgan  gizli bir ecza deposudur. Isırgan  otu   yapraklarında kimyasallar  içerir.Yaprak  cilt ile  temas  ettiğinde  salgılanır. . Bu nedenle taze ısırgan otu yapraklarına ya da sapına dokunmak oldukça acı vericidir. Kaynattığınızda ağız gargarası yaparsanız  diş eti iltihaplarını yok eder.Kaynatır başınızı yıkarsınız parlaklık verir kepeği önler.Saç dökülmesini engeller.
Egenin sıcak bölgesinden gelen bu tarif ile farklı bir börek tadı yakalayacaksınız.  

MALZEMELER

5  adet  yufka
4  adet  pırasa
2  bağ  ısırgan otu
300  gr  yağlı  lor peyniri
Tuz  karabiber

SOSU  İÇİN

2 adet  yumurta
1  su  bardağı  yoğurt
1  su  bardağı  zeytinyağı

YAPILIŞI

Pırasaları çok  ince ince  doğruyalım.İyice yıkayıp kuruttuğumuz  ısırgan otlarınıda ince ince doğrayalım.Üzerine  lor  peyniri  ekliyerek  karışımı  harmanlıyalım.Tuz  ve  karabiberini ekliyelim.
Yumurta, yağ ve yoğurdu  karıştırarak  sosu  hazırlıyalım.Yufkaları  ortadan ikiye  bölerek  sosu  üzerine sürelim..Yufkanın  düz  kenarına  harçı  yayarak  koyalım.Yuvarlıyarak  hazırladığımız,  yufkaları  tepsiye  dizelim.Hazırlanan  malzemenin  üzerine  kalan sostan sürüp  üzerine  çörek  otu  serperek  ısıtılmış  fırında  pişirelim.






 AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok: