FİGENİN MUTFAĞINDA

FİGENİN MUTFAĞINDA

28 Ocak 2014 Salı

AYVA TATLISI


AYVA  TATLISI

O kadar faydalı bir meyve ki onu basite alıp öylece yemek gelmiyor içimden . Ona yaptığım ufak bir dokunuş sadece. Mesleğimden dolayı yemeklerime de renk katmayı seviyorum. Dünyada en fazla ayva üretimi yapan ülkelerin başında gelir Türkiye . Ama çok fazla ayva yiyenimiz yoktur. Bazıları da  sert olduğundan çiğneme güçlüğü çektiğinden evine almaz olur ayvayı. Oysa ne faydalıdır. Cilde tırnaklara zinde ve parlak bir görünüm verir. Romalılar döneminde  bile roma vatandaşları parfümden bala kadar her türlü yiyecek ve içecek ihtiyaçlarında ayvanın çekirdeleri yaprakları ve kendisinden faydalanmışlardır. Yaprağından kitap ayracı yapan bile var.
Ha bide Yılmaz Özdil yazmış.Ayva fidanının hikayesini.Dikeceğiniz bir ayva fidanı kim bilir hangi hikayelere konu olur.
Herkesin damak zevkine uygun bu lezzeti deneyin pişman olmazsınız.

MALZEMELR

4 İRİ  AYVA
8  KAŞIK TOZ ŞEKER
1/2 KAŞIK  SAFRAN
1/2  su  bardağı su
1   yemek  kaşığı  pekmez
7-8  adet  ayva  çekirdeği
2  adet  tarcın çubuğu
Kaymak  ile  lezzetli bir ikram oluyor..

YAPILIŞI

Ayvalar  ortadan  bölünerek,  kabukları  soyulur  çekirdekleri  temizlenir.Yıkanıp  hazırlanan ayvalar 
derin bir  tencereye  dizilir.Orta  kısımlarından  başlıyarak  üzerine  toz şeker  serpilir.
Safran  sulandırılarak  hazırlanır  ve  ayvaların  üzerine dökülür.Hazırlanan  malzemelerin  üzerine  bir  yemek kaşığı  pekmez  ilave  edilir.Renk  vermesi için ayva  çekirdekleride ilave  edilir.
Pişirilmek  üzere  ocağa  konur.












AFİYET  OLSUN..


Hiç yorum yok: