KÜLLÜ SUYLA YAPILAN KALBURABASTI
Ailemizde hiç değişmeyen tarifler vardır.Ben evlendiğim zamandan beri eşimin annesinin her
Ramazan Bayramında yaptığı Kalburabastı tatlısı mesela.. Hamur tatlısı yapmak istediğimizde ilk
aklımıza gelen tariflerdendir.Yıllardır bizde yaparak bu tarifi ve lezzeti yaşattık.
Geçen pazar ERENLER SOFRASINDA Aslı ile bu tatlıyı yaptık..
MALZEMELER
1 kg un
3 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı küllü su (odun ateşi külü sulandırılıp süzülerek elde edilecek)
250 gr iç ceviz
ŞURUBU
1 kg toz şeker
Su
1/2 limon
YAPILIŞI
Unu derin bir kaba alalım. Kaynattığımız zeytinyağı üzerine dökerek bir kaşık yardımı ile iyice
karıştıralım.Soğumaya bırakalım.Soğuyunca içerisine, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve küllü
suyu ilave edelim..İyice yoğuralım.
Hamurda iri ceviz parçası büyüklüğünde aldığımız parçaları rendenin iri gözünde şekillendire-
rek içine ceviz koyalım , kapatalım ve tepsiye dizelim.
180 derece ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya kadar pişirelim.Fırından çıkarttığımız tatlıyı soğu-
maya bırakalım.
Toz şekeri derin bir tencereye alalım. Üzerine çıkacak kadar su koyup şurup kıvamında pişire-
lim şurup kıvamını aldığında 1/2 limon suyunu içine dökelim.
Şurubumuz hazırlanmıştır.
Kalburabastılarımız soğuk, şurubumuzu sıcak olarak üzerine dökelim.Şurubunu çekmesini bek-
leyip servis edelim.
AFİYET OLSUN.
1 yorum:
Harikasın Figen! ellerine sağlık
Yorum Gönder