FİGENİN MUTFAĞINDA
8 Ekim 2014 Çarşamba
KARIŞIK TURŞU
KARIŞIK TURŞU
Mevsimidir diyorum, yazın bu son günlerinde yapmadan geçmeyin. Belki ben turşu yemeyi
seviyorumda ondan böylede söylüyorum..
Çocukluğum Bursa'da geçti..Annemin becerikli biri olması pek çok kış hazırlıkları yaparken
bizlerinde yardım etmemizle bize görsel bir eğitim sağladı.Annem turşuları oldukça fazla
miktarda yapar komşularada dağıtırdı.Şimdi yaşantımızda masal gibi kalan konular..
Eskilerden bu kadar bahsettikten sonra annemin turşu tarifini sizlerle paylaşayım.
Eskisi kadar turşu yiyemiyorum, ama yapmak eskileri hatırlamak adına hoşuma gidiyor.
Şimdi...
MALZEMELER
1 kg biber acı ve tatlı karışık
1 kg yeşil domates
1 kg kornişon salatalık
kaya tuzu su sirke
soyulmuş sarmısak
1 avuç nohut
Lezzetlendirmesi için kokulu
otlar
Dere otu kereviz sapı
YAPILIŞI
Turşunun yapımında en önemli özellik suyunun hazırlanmasıdır. Yiyebilieceğiniz
her sebzenin turşusunun yapıldığını biliyoruz.Biraz konu dışına çıkarak Bamyanında harika
turşusunun olduğunu söylemek isterim.
Derin bir çelik tencerede iki litre suyu koyduktan sonra ısıtmaya başlıyalım.Çay bardağı
ölçüsünde bir bardak kaya tuzunu kaynayan suya ilave edip karıştırarak tuzun erimesini
sağlıyalım.Tuzlu suyu hazırladığımızda soğutup tuzlu suyun tuz oranını bir yumurta ile ölçelim
Suyun içersinde yüzen yumurta tuzlu suyun kıvamının iyi olduğunu belirtir.Tabi tuz tadınada
bakabilirsiniz.Turşu yapacağımız kabın 2/3 tuzlu suyu hazırlıyarak 1/3 nüde sirke koyarak
hazırlığı bitirelim..
Ben 3 lt bir kavanoz kullandım.
Sebzeleri yıkayıp doğradım.Biberlerin tohumlarını çıkarttım.Kovanozda malzemeleri karışık
doldurarak aralara sarmısak ve nohut ilave ederek kavonozu iyice doldurdum.Üzeine
hazırladığım turşu suyunu boşaltıp kapak kısmına aromatik otlarda koyarak
kapağı kapatalım.Karanlık bir yerde ben mutfağın deposuna koydum.Sebzeler sararıncaya kadar
bekleyip afiyetle yiyelim...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder