FİGENİN MUTFAĞINDA

FİGENİN MUTFAĞINDA

8 Ekim 2014 Çarşamba

KARIŞIK TURŞU



KARIŞIK  TURŞU

Mevsimidir  diyorum,   yazın  bu  son  günlerinde  yapmadan  geçmeyin. Belki  ben  turşu  yemeyi

seviyorumda  ondan  böylede  söylüyorum..

Çocukluğum   Bursa'da  geçti..Annemin  becerikli  biri olması  pek çok  kış  hazırlıkları  yaparken

bizlerinde  yardım  etmemizle  bize  görsel  bir  eğitim  sağladı.Annem  turşuları   oldukça  fazla

miktarda  yapar  komşularada  dağıtırdı.Şimdi  yaşantımızda  masal  gibi  kalan  konular..

Eskilerden bu  kadar  bahsettikten  sonra  annemin  turşu  tarifini  sizlerle  paylaşayım.

Eskisi  kadar  turşu  yiyemiyorum,  ama  yapmak  eskileri  hatırlamak  adına  hoşuma  gidiyor.

Şimdi...


MALZEMELER

1  kg  biber  acı ve tatlı  karışık
1 kg  yeşil  domates
1 kg kornişon salatalık
kaya  tuzu  su  sirke
soyulmuş  sarmısak
1  avuç  nohut
Lezzetlendirmesi için  kokulu
otlar
Dere otu  kereviz  sapı

YAPILIŞI

Turşunun  yapımında  en  önemli  özellik  suyunun  hazırlanmasıdır.  Yiyebilieceğiniz

her  sebzenin  turşusunun  yapıldığını  biliyoruz.Biraz  konu  dışına  çıkarak  Bamyanında  harika

turşusunun  olduğunu  söylemek  isterim.

Derin  bir  çelik  tencerede  iki  litre  suyu  koyduktan  sonra  ısıtmaya  başlıyalım.Çay  bardağı

ölçüsünde  bir  bardak  kaya  tuzunu  kaynayan  suya  ilave  edip  karıştırarak  tuzun  erimesini

sağlıyalım.Tuzlu  suyu  hazırladığımızda  soğutup  tuzlu  suyun tuz  oranını  bir  yumurta  ile  ölçelim

Suyun içersinde  yüzen  yumurta  tuzlu  suyun kıvamının iyi  olduğunu  belirtir.Tabi  tuz  tadınada

bakabilirsiniz.Turşu  yapacağımız  kabın  2/3  tuzlu  suyu  hazırlıyarak  1/3  nüde  sirke  koyarak

hazırlığı  bitirelim..

Ben  3 lt  bir  kavanoz  kullandım.

Sebzeleri  yıkayıp  doğradım.Biberlerin  tohumlarını  çıkarttım.Kovanozda  malzemeleri  karışık

doldurarak  aralara  sarmısak  ve  nohut  ilave  ederek  kavonozu  iyice  doldurdum.Üzeine

hazırladığım turşu  suyunu  boşaltıp  kapak  kısmına  aromatik  otlarda  koyarak

kapağı  kapatalım.Karanlık bir yerde  ben  mutfağın  deposuna koydum.Sebzeler  sararıncaya kadar

bekleyip  afiyetle  yiyelim...





























Hiç yorum yok: